woensdag 23 juli 2008

Ninppou: shinobi no jutsu!

Eergisteren gingen we een dagje rijden. Naar Iga. Een tripje van 70 km door de prachtige bergen en allerlei vormen en maten. Met fris groene bomen, zacht groene rijstvelden en ouderwetse huizen op de achtergrond reden we naar Iga. Onderweg was ik wel kotsmisselijk, maar dat bedierf alleen maar de eetlust die dag.

Na die prachtige rit kwamen we aan in een stadje waar het beroemde Ninja huis van Iga ligt. Een Ninja huis lijkt van buiten heel normaal, maar heeft allemaal vallen en extra geheime dingen van binnen. Het stadje ligt in een paradijselijk dal omgeven door mooi platteland waar allemaal vrouwen aan het werk waren. Wij gingen naar de binnenstad, naar een soort park. Het Ninja huis en alles er omheen (van een mooie tuin tot theather en van peperdure souvenirs tot museum). We hebben alles langs gelopen en het was heel interessant en mooi. Ik heb geleerd over de Ninja (Shinobi) hun vecht kunst (Ninppou) en de aanvallen (jutsu). Daarna gingen we naar het kasteel die we zorgvuldig in ons geheugen hebben opgenomen. Op het dak was er een heel mooi uitzicht over de stad en de bergen. Na dit praaltje gingen we naar de volgende pracht. In de binnenstad hebben we in en heel mooi winkeltje met overal dingetjes en frutseltjes een zeer smakelijk Ninja Ijscoupe gegeten. Het was een heel mooi bezoekje. Omdat het nog vroeg was gingen we naar een tempel complex.

We kwamen weer aan in een mooi dal dorpje omringd met hoge puntige groene bergen. We liepen een diep kabbelend beekje over, over zo'n typisch Aziatische ronde rode brug. Na een poort door te hebben gelopen die trouwens ook al mooi was, kwamen we in een prachtige tuin. In het midden stond een steile stenen trap die ons naar de eerste tempels leidde. De tempels waren heel mooi gedecoreerd, van binnen en van buiten. Tussen de enorme, oude dikke bomen gingen we weer een trap omhoog en kwamen we bij zo'n Japanse toren, met negen daken en een natuurlijk weer druk gedecoreerd. Omgeven door de oude bomen, beelden en oude graven gingen we weer omhoog, de steile 90% berg op. Indrukwekkend. Helemaal boven lag een soort Tempel gebouwd op een bergwand die uitkijkt op het dal, de bomen als tralies. Na alles gezien te hebben gingen we de stenen, stijlen trap weer naar beneden en naar huis...

____
Link naar het album van Iga en Nara: