zaterdag 26 juli 2008

Highlight: Tenjin Matsuri

Kazuko-sans zus, die getrouwd is met een hele rijke man, en die hele rijke man heeft ook weer een broertje en de vrouw van die broer heeft voor ons kaartjes kunnen regelen vaan Tenjin Matsuri. Ter waarde van 20.000 Yen, ongeveer 125 Euro. Ze werden betaald door de vader van die vrouw van de broer van wiens rijke oudere broer getrouwd is met de zus van Kazuko. Simpel gezegd, we hadden kaartjes. Met die kaartjes konden we mee varen in een schip tijdens het festival. Lijkt niet echt bijzonder, daarom leg ik eerst even Tenjin Matsuri uit.

Tenjin Matsuri is een heel oud festival van Osaka. Het begon als een Shinto feest waar de Shrine goden door de stad werden begeleid om de stad te beschermen. Dat wordt nu nog alleen gedaan in de eerste twee dagen van het driedaagse festival. Er worden allemaal relieken door de stad uitgewisseld en gebeden voor veiligheid. De derde dag is meer spectaculair. Over worden tochten gehouden van soort priesters. Tijd om te kijken hadden we niet, want wij gingen aan boord. Aan het eind van de derde dag is er al meer dan 1000 jaar een tocht van 1000 schepen op de rivieren van Osaka. En wij zaten in een van de schepen.

Thuis vertrokken we (Karin, Kazuko, Michan en ik) naar de plaatst van bestemming. Karin en ik weer ik traditionele Japanse kleding. Toen we even de tocht van priesters etc. hadden aanschouwd gingen we naar de passagier schepen van het festival. Grote rechthoekige schepen, mooi versierd met lantarens, vlaggen en takken. Samen met andere passagiers (velen ook in Yukata gekleed) en een paar belangrijke monniken (die de hele tocht net als ons hebben genoten van het uitzicht) gingen we na wat speeches op pad. We hadden een tas gekregen met allemaal dingen, ook ons diner.

Tijd om te eten hadden we niet echt, langs ons, voor ons en achter ons kwamen allemaal hele mooie schepen voorbij, met lantarens, vlaggen, en mensen gekleed in hele mooie kleding. Sommige schepen waren klein en snel, met een harmonieus ritme roeide ze ons voorbij, terwijl de inzittende de vlaggen heen en weer bewogen op het ritme. Anderen schepen waren wat groter en er zaten dansers op of relieken. Een enkel schip was voor de reclame (veel bier merken gezien). Soms was er een schip met vuur bakens. Ze waren allemaal heel mooi en sfeer vol. Elke keer als we een groot schip paseerde zongen we het Osaka Jime: Uchimasho *klap klap*, mohitotsue *klap* *klap*. iwo-te sando! *klapklap*... *klap!*. De waterkant was vol gebouwd met Matsuri tentjes (allemaal stalletjes met typisch Japanse dingen). Natuurlijk was het stervends druk. Zeker op de bruggen. Wij hadden lekker de beste plaatsen: het schip. De heen weg was al heel mooi, maar toen de donker werd en de lantarens pas echt tot hun recht kwamen, was het puur genieten.

Half 8 (zonsondergang), begon het vuurwerk. Adem benemend. Zo groot. Zo mooi. Zo kleurrijk. Met al die schepen, de harmonie en ritme van de trommels, lantarens en de wolkenkrabbers was de sfeer echt tastbaar. Dat de kaarten voor deze schepen zo duur en zo moeilijk te verkrijgen zijn was wel te begrijpen, want wij hadden we allerbeste zicht op alles. Misschien wel de highlight van mijn verblijf.
____
Link met de albums van Tenjin Matsuri:
Karins foto's (zij het een veel beter camera dan ik):

Mijn foto's: