zondag 20 juli 2008

3 Matsuri in 1 klap: Matsuri 1: Taikodai

3 Matsuri in 1 klap: Matsuri 1: Taikodai

Gisteren avond ging ik yukata gekleed naar taikodai, groot drum festival. Een festival waar elke blok in de wijk Kishiwada een eigen Taikodai heeft. Een Taikodai is een soort vlot, gedragen door sterke buurtbewoners en op dat vlot zitten twee mannen op de taiko, drum, te slaan, in een monotoon ritme ‘’... *don* *don* *don* …’’ etc . Rondom en boven de drummers is een vierkante trechtervorm met allemaal lantarens, beschilderd met kanji (Chinese tekens). Iedereen is gekleed in de happi, soort korte ochtendjas, van hun wijk. Met eigen kleur, logo en patroon. Ik was verzekerd niet de enige te zijn in traditionele kleding, er zouden heel veel andere mensen met yukata lopen. Bovendien zou ZoĆ« (die weer meeging) ook yukata aanhebben. Niets van dat was dus waar. Ik liep behoorlijk voor schut. Mijn fototoestel was ik ook vergeten XD.

In de straat waar het allemaal begon stonden aan de zijkant allemaal kraampjes, met van die typisch Japans festival dingen: geschaafd ijs, allerlei soorten bakspul, takoyaki, fruit met laagje suiker, visjes vangen, yoyo-balonnen en meer. In die straat stonden de taikodai. Een voor een vertrokken ze. Dat begon door dat eerst een soort teamleider op de vloot ging staan en toen iets begon te schreeuwen en de dragers en renners het na schreeuwde. Terwijl het gedrum doorging begonnen de dragers van de voorkant de voorkant omhoog tillen en wild te schudden. Met verbeten gezichten hezen ze de 3 ton taikodai omhoog terwijl ze iets schreeuwde. De achterkant volgde ook en het hele gevaarte was de lucht in. Om het ritme van de taiko en geschreeuw van de aanvoerder gingen ze lopen, steeds sneller en zo gingen ze de straat uit. Zo ging het een voor een. Echt een super mooi gezicht.

Ondertussen gingen we visjes vangen. In twee grote bakken met kleine goudvisjes kreeg je voor 500Yen een plat papieren net en een kom. Daarmee moest je zo veel mogelijk visjes vangen. Heel moeilijk, want je moet voorzichtig zijn (anders breekt het net) en niet te langzaam (de vis sparteld weg). Michan, die er ook was doet mee aan het kampioenschap hierin. Ze was heel erg goed. Ik had het ook geprobeerd maar ik was te wild en het net brak...Maar het was wel heel leuk. Daarna gingen we kakigori eten, geschaafd ijs met siroop. Heerlijk. En gingen we terug om de einde te zien. Alle taikodai kwamen bij elkaar en gingen soort van heen en weer lopen en omhoog en omlaag. Alle drums gingen op hun eigen ritme door, dus overal hoorde je de drum, hard en zacht (verderweg). Heel mooi. Ze kwamen steeds dichterbij en de dragers waren kapot moe(letterlijk). Als ze te dichtbij werd het te link. Een keer kwam er een taikodai zo dicht bij ons dat we naar achter moesten stappen, want zo'n gebouw is natuurlijk niet zo makkelijk af te remmen. Het ging zo een tijdje door en toen de dragers zo vermoeit waren gingen de taikodai terug naar de shrines (tempels). Dus wij gingen naar huis. Een hele mooie avond. Snel naar bed, want morgen om 4 uur op staan...

____
Filmpje van mijn gastbroer Ken over de Taikodai: